Jouw verhaal

In ons leven spelen we bepaalde rollen. Eerst die van kind, van vriend of vriendin. Dan wellicht van partner of ouder. We luisteren, delen en verbinden. We stellen doelen. Dromen over de toekomst. Ervaren alles om ons heen en integreren de lessen die we leren. Dit alles samen vormt zich tot jouw verhaal. Jouw verhaal maakt naar welke waarden je leeft, hoe je dagen eruit zien, de connecties die je wel of niet aan gaat. Jouw verhaal wordt door jou zelf verteld. Hier zit een diepere kern in; jouw authentieke verhaal. Dit is het verhaal van je ziel, ook wel je levensmissie. Echter wordt ons verhaal ook gevormd. Door de mensen en de maatschappij om ons heen. Er worden onderdelen aan toegevoegd die niet perse authentiek voelen. Het bestaat namelijk ook uit de dingen die we op dagelijkse basis doen, omdat we vinden dat het moet. Of omdat we onszelf vertellen dat het belangrijk is. Omdat we anderen niet teleur willen stellen. Of misschien alleen omdat we gewend zijn om het op een bepaalde manier te doen. Zo is er door de jaren heen een verhaal ontstaan wat onderdelen bevat die jou dienen, maar ook onderdelen die jou niet dienen. Er zijn waardes en opvattingen die we hebben geïntegreerd en die de stem van ons ego hebben gevormd. We weten dat het ego er is om ons te beschermen. Maar de onderdelen van ons verhaal waar het ons ego betreft, de onderdelen die we hebben geïntegreerd maar die niet perse horen bij de meest authentieke versie van onszelf. Die kunnen ons op momenten tegen houden om achter een leven aan te gaan wat ons meer voldoening zou geven. Het leven waar je het meest naar verlangt. 

We mogen de onderdelen van dit verhaal en de stem van ons ego onder ogen komen. Gaan onderzoeken waar we zijn afgeweken van dat authentieke verhaal; het verhaal wat het ons de meeste voldoening zal geven. Als de liefdevolle observeerder van alles, mogen we kijken naar het verhaal dat we tot op de dag van vandaag hebben geschreven. Wat we onszelf hebben verteld en wat we afspelen, dag in en dag uit. Welke rollen speel je daar in en hoe ziet dat er uit? Wie ben jij in je professionele rol? In je privé? Wie ben jij als je aan het worstelen bent? Met jezelf en de wereld om je heen? En wat beschrijft jou het beste als je in je kracht staat? En wie zou je misschien willen zijn? Wat is de ideale versie van jezelf? Bij al deze rollen horen opvattingen en overtuigingen, gedrag of een houding, waardes en een bepaald gevoel. Probeer daar naar te kijken als die liefdevolle observeerder. Want zonder al deze associaties, ben jij er ook nog. Dat is je pure ik, je diepste kern. De stille aanschouwer. 

De aanschouwer schrijft het verhaal. Wat betekent, dat wanneer jij als liefdevolle observeerder kijkt naar dit alles. Je ook mag besluiten om je verhaal te herschrijven. Zo vaak en wanneer je maar wilt. Je mag overtuigingen die je niet dienen, letterlijk gaan schrappen. Je mag een gevoel wat je mist, zelf gaan manifesteren. Gedrag wat niets oplevert, veranderen. Opvattingen die je van anderen hebt overgenomen, terug gaan geven. Waardes die je belangrijk vindt, een grotere plek gaan geven in je leven. En uiteraard, mag je hulp gaan vragen waar dat nodig is. Je mag ruimte in gaan nemen. Gaan staan voor jouw verhaal. 

Alles waarvan je dacht te weten hoe het zou moeten zijn, mag je loslaten. Om plaats te maken voor een nieuw narratief. Wat bestaat uit hoe je voelt dat het mag zijn. Op jouw manier. Jij hebt de pen in handen. Je hoeft alleen maar te beginnen met schrijven.