Leer vertragen

Om gezond vooruit te kunnen blijven gaan, is het belangrijk af en toe te vertragen. Zeker in deze prestatiegerichte maatschappij, waar een bepaalde doodlopersmentaliteit heerst. Vertraging is belangrijk om te checken of je nog op jouw eigen gekozen pad zit, en je je niet mee hebt laten slepen in alle moetjes die ons van buitenaf kunnen worden opgelegd. Ook kan je zo controleren of de connectie tussen je lichaam en geest nog steeds in balans is. Hier kan je mee starten door dagelijks/wekelijks/maandelijks bij jezelf in te checken, door middel van bijvoorbeeld mediteren, journaling, ademhalingsoefeningen, een rondje lopen, bepaalde muziek luisteren, een bad nemen, etc. Wanneer je dit doet, luister dan naar je lichaam. Voel je je onrustig? Merk je dat je schouders eigenlijk al een paar weken vast zitten? Is je ademhaling kort en hoog? Of vind je er misschien iets van dat je deze tijd voor jezelf neemt? Praat je negatief of positief naar jezelf? Zijn er bepaalde dingen die je van jezelf juist wel of niet mag voelen?

Wanneer je op merkt tegen bepaalde “negatieve” (negatief omdat we ze niet willen zien/voelen/denken) blokkades aan te lopen, kan dit een teken zijn dat je lichaam je iets probeert te vertellen. En dan zal dit een teken zijn om nog meer te mogen vertragen, zodat je op onderzoek uit kan gaan. Een aantal tips om verder te kunnen vertragen:

1. Minimaliseer je prikkels voor een periode – maak je agenda leeg voor een paar dagen of een week. Voel aan waar je behoefte aan hebt, maar probeer wel een zekere structuur aan te houden op een dag. Structuur aanhouden minimaliseert je interne prikkels, je lichaam weet namelijk waar het aan toe is. Dit betekent op dezelfde tijd opstaan, goed voor jezelf zorgen met beweging en gezond eten, etc. Eentje die mij daarnaast heel erg heeft geholpen: de notificaties op je telefoon uitzetten! Neem deze tijd om te reflecteren op je doelen, waar je staat, en zet intenties voor de komende weken/maanden.

2. Communiceer en geef je grenzen aan – doe dit bij je werkgever, maar ook bij vrienden en familie. Geef aan waar je behoeftes liggen, leg uit waarom je bijvoorbeeld een paar dagen vrij pakt/je ziek meldt, spreek af hoe en wanneer mensen bij je in kunnen checken. Verzamel de mensen om je heen bij wie je kan ventileren en die vooral niet zullen oordelen. Zet de deur voor ondersteuning vanuit je omgeving op een kier. En dan het moeilijkste: probeer hierin echt bij jezelf te blijven.

3. Zoek professionele hulp – als je merkt dat je inderdaad vast loopt, neem dan contact op voor een overleg met de huisarts. Die kan samen met jou aan de hand van je klachten bepalen wat de beste hulp is op dat moment. Bij lichamelijke blokkades zou een ontspannende massage al een heel stuk kunnen helpen, maar misschien is het wel nodig dat er een keer een fysiotherapeut mee kijkt. Bij mentale klachten kan de POH (praktijk-ondersteunende huisarts) je vaak al helpen of anders doorverwijzen naar de juiste behandelaar.