6x meer in balans

Morgen start de dag weer opnieuw. Elke dag een nieuwe ronde, nieuwe kansen. Toch kunnen slechte dagen ons wel redelijk in de weg zitten. Dus hoe zorg je er nou voor dat je snel weer op de been bent? Hoe word je flexibeler in het opvangen van de mindere dagen? Uiteraard is het belangrijk om in de basis een gezonde levensstijl te hanteren, met daarin beweging en de juiste voeding om onze lichamelijke gezondheid te onderhouden. Echter mogen we ook tijd steken in het onderhouden van onze mentale gezondheid. Hier volgen 6 focuspunten om te integreren in je leven, en zo meer balans te creëren tussen goede en slechte dagen:

  1. Geef ruimte aan wat je voelt. Ja, dat betekent ook dat vervelende gevoel. Juist dat vervelende gevoel. Mindere dagen zullen er altijd zijn. Deze worden pas echt vervelend als je je ertegen verzet. Weerstand zorgt namelijk voor het lijden. Wanneer je opmerkt een mindere dag te hebben, zorg er dan voor dat je wat ruimte creëert voor datgene wat om aandacht vraagt. Dit kunnen gedachten zijn, of een gevoel/emotie. Aanschouw wat er gebeurd en probeer hier op een constructieve manier mee om te gaan. Door bijvoorbeeld te mediteren, te journal’en, een goeie vriend/vriendin op te bellen, wat extra pauze in je werk dag in te lassen, die extra taak even te laten liggen, je dag niet te vol te plannen en je wat meer te focussen op me-time. Wees op een mindere dag extra lief voor jezelf door ook wat meer stil te staan bij de volgende punten.
  2. Werk aan dankbaarheid. Voor deze en het volgende punt geldt: “water the seeds that you want to grow”. Ofwel, werk aan de dingen die je voor jezelf wilt manifesteren. Maak er een gewoonte van om elke dag even stil te staan bij je dankbaarheden. Zelf doe ik dit in de ochtend. Ik probeer elke ochtend ergens in mijn ochtend routine drie dingen op te schrijven waar ik dankbaar voor ben. Zodat ik aan het begin van de dag al contact maak met dit gevoel. Anderen doen het liever in de avond. Door voor het slapen gaan stil te staan bij alle dingen of momenten van die dag waar ze dankbaar voor zijn. Vind een moment en een manier die voor jou werkt. 
  3. Beoefen zelfliefde en zelfcompassie. We hebben allemaal een innerlijke criticus. Deze kan erg streng zijn en hard oordelen. Op anderen, maar vooral op onszelf. De criticus is er om ons te beschermen, maar gaat vaak zijn doel voorbij. We leven namelijk in een snelle maatschappij waar alles altijd beter en sneller kan/moet. De focus ligt op schaarste: het is nooit genoeg. We verharden hierdoor. Daarom mogen we meer investeren in verzachten. Als we verzachten naar onszelf, verzachten we automatisch ook meer naar de wereld en de mensen om ons heen. Geef jezelf bijvoorbeeld wat vaker een compliment of een knuffel. En zorg dat je innerlijke dialoog (de gesprekken die we in ons hoofd voeren) aardiger wordt. Zelfliefde en zelfcompassie gaan daarbij over je innerlijk kind geven wat het nodig heeft. Het kind in ons is vaak bang, en heeft geruststelling en veiligheid nodig. Bekijk hoe je jezelf dit kan geven. Als je merkt gestresst te zijn of wellicht getriggert door een specifieke situatie, kan dit kernopvattingen activeren in een vorm van ‘ik ben niet … genoeg’. Onderzoek dan hoe je jezelf comfort kan bieden bij wat er gebeurd. Wat hier kan helpen is om je voor te stellen wat de meest wijze en liefdevolle versie van jezelf tegen het bange kind in jou zou zeggen. De kern hiervan is onvoorwaardelijke liefde, voor jezelf. 
  4. Doe elke dag iets wat je leuk vindt, omdat je het wilt. Door de dag heen zitten we vast aan ‘moetjes’. We moeten naar werk, de was doen, en soms kunnen zelfs dingen die leuk zouden moeten zijn voelen als een moetje. Zoals die afspraak met een vriendin die je al te lang niet hebt gezien. Maar waar je eigenlijk even geen ruimte voor voelt. Wordt je bewust van deze ‘moetjes’, en zorg dat ze niet je hele dag in beslag nemen. 
  5. Het leven is 1 grote speeltuin. Soms vergeten we dat, door alle drukte van de snelle maatschappij waarin we leven. Onderzoek heeft uitgewezen dat wanneer we als volwassenen stoppen met spelen, we sneller last zullen krijgen van mentale klachten. Spelen werkt namelijk stress verlagend. Vergeet daarom niet te spelen! Stoei met je partner, speel tikkertje met je buurmeisje, organiseer een avond bordspellen spelen met je vrienden, etc. Belangrijk hierbij is dat de activiteit geen doel heeft; het moet niet nuttig zijn. Hardlopen voor je conditie is daarom geen spelen. Huppelen door het park dan weer wel. 
  6. Zorg ervoor dat je de juiste tribe om je heen verzamelt. Ooit heb ik een masterclass gevolgd waarin werd stilgestaan bij het belang van de juiste mensen om je heen. Wanneer we voelen dat de mensen om ons heen ons onvoorwaardelijk steunen, niet veroordelen om fouten die we maken, ons vertrouwen geven en veiligheid bieden. Dan wordt elke dag beter. Omdat we weten dat we niet alleen staan. Een aantal personen die we zouden mogen toevoegen aan onze tribe:
  • Iemand die je de juiste vragen stelt en niet om de waarheid heen draait.
  • Een verbinder, iemand die je met de juiste mensen connect.
  • Iemand die je uit daagt, en aan spoort om dapper te handelen.
  • Je grootste cheerleader, iemand die je een boost kan geven wanneer je het nodig hebt.
  • Een mentor, die je helpt om sterker te worden en te blijven groeien.
  • Iemand die je helpt alternatieve manieren te vinden om verder te gaan.

En zoals met elke nieuwe gewoonte: geef jezelf de tijd om bovenstaande te integreren in je leven. Zet de intentie om er mee bezig te zijn, en zet deze intentie vanuit liefde. Niet vanuit angst. Dat werkt het best. Straf jezelf er niet op af als het niet zo snel of goed lukt als je had gehoopt. Je komt er wel, op je eigen tijd. De intentie is gezet, en dat is het belangrijkste.